Dlaczego odporność spada?

Sick woman
 
Sami odpowiadamy za osłabienie układu immunologicznego i za spadek odporności- czasem robimy to nieświadomie…
 
image
 
image
 
 
1. Odporność spada przez niewłaściwe pożywienie- skondensowana fruktoza, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy,  lektyny,  gluten, goitrogeny, białka mleczne, laktoza, kwasy tłuszczowe uwodornione- tłuszcze trans, dodatki do żywności, metale ciężkie, pestycydy, herbicydy, fungicydy…
 
image
2. Zerwane noce- niedobór snu obniża funkcjonowanie systemu obronnego, zakłóca odnowę komórek odpornościowych, spada koncentracja,  organizm potrzebuje snu- ważny jest stały cykl dobowy (sen od 22-6)
 image
 
3. Ciągły stres, używki
 
4. Brak aktywności fizycznej- (najlepiej na świeżym powietrzu ;)) każdy powinien dobrać sobie odpowiedni ruch- jest tyle możliwości;)
 image
 
5. Nadużywanie antybiotyków- bywa i tak że musimy sięgnąć po antybiotyki bo w wielu przypadkach pomagają zwalczyć chorobę-  ale należy przyjmować je gdy rzeczywiście są potrzebne, jednak kuracja antybiotykowa w każdym przypadku niszczy naturalną florę przewodu pokarmowego, która wspomaga układ odpornościowy (70% odporności pochodzi z jelit) a im więcej stosujemy antybiotyków- tym słabszą mamy odporność. Nie chodzi tu tylko o antybiotyki przypisywane przez lekarzy- nie można zapominać że często trafiają na nasz stół i goszczą w naszych domach- bo antybiotyki są wykorzystywane w weterynarii, rolnictwie i hodowli zwierząt.
 
 image

źródła:

Fast food fever: reviewing the impacts of the Western diet on immunity, 2014. Nutrition Journal

P.M. Lydyard, A. Whelan, M.W. Fanger. Krótkie wykłady Immunologia. PWN; 2012

http://www.nutritionj.com/content/13/1/61

Polecane wpisy