Atlas treningu siłowego

IMG_0493

Atlas ten przedstawia wszystkie najważniejsze elementy treningu siłowego. W bardzo fajny sposób została przedstawiona anatomia człowieka 🙂 precyzyjne opisy ruchów, praktyczne porady i komentarze umozliwiaja zrozumieć cel danego ćwiczenia i ułatwić poprawne prowadzenie treningu. Ksiazka ta cieszy się popularnością nie tyko w Europie ale i w Australii i Nowej Zelandii. 

Czytaj dalej...

Historia wewnętrzna

img_3059

Jelita- najbardziej fascynujący organ naszego ciała 

   Jak wiele zależy od stanu naszych jelit.. energia do życia, odporność, nadwaga, alergie, depresja… Książka napisana w bardzo ciekawy i zabawny sposób 🙂 opisuje i wyjaśnia zagadnienia, pojęcia, procesy jakie zachodzą w ludzkim organizmie. Książka jest polecana dla wszystkich osób 🙂 nie jest pisana językiem medycznym –  dlatego te wydanie jest odpowiednie 🙂 

Czytaj dalej...

ZADBAJ O RÓWNOWAGĘ MIKROFLORY JELITOWEJ

image

     Dr n. med. Gerard E. Mullin to specjalista w dziedzinie gastroenterologii i dietetyki , autor książek i setek publikacji. Autor prezentuje rożne przypadki, w których zmiana sposobu odżywiania się,  rożne ćwiczenia relaksacyjne, aktywność fizyczna jak i środowisko przyjazne mikrobom czyli prawidłowa mikroflora jelitowa korzystnie wpływa na organizm. Ta książka to bardzo dobra pozycja na dzisiejszy ,,pośpiech”. Jest wiele osób zmagajacych się z rożnymi dolegliwościami ale większość z nich nie zdaje sobie sprawy jak ogromną rolę w tym odgrywa mikroflora jelitowa. Alergia, otyłość, nadwaga u dzieci, choroby, częste infekcje, brak energii.. Jedna z lepszych pozycji 😉 

Czytaj dalej...

FOOD FORUM czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu;)

logo czasopisma

   Food Forum- czasopismo najlepsze do poczytania w wolniejszych chwilach i do celebrowania wolnego czasu:) Dobrze jest być na bieżąco;) Food Forum powstało z myślą osób świadomych żywieniowo, dla których właściwa dieta i zdrowy styl życia są bardzo ważnym aspektem dnia codziennego. Wiedza, która została zawarta na łamach FOOD FORUM jest przedstawiona przez najlepszych specjalistów. Znajdziemy w nim informacje na temat diet, żywienia w jednostkach chorobowych, a także kobiet ciężarnych i sportowców. Artykuły zawsze są poparte bibliografia;) 

  •   Zachęcam i Was do czytania;) Uwaga!!! Wciąga!! image
Czytaj dalej...

Jak czytać książki?

   Sztuką jest właściwie wybierać książki i odpowiednio je czytać, weryfikować informacje. Ze wszystkich książek wiele informacji wykluczam i nie zgadzam się, neguje pewne teorie i różne zdania. Ale najważniejsze że z każdej coś się ,, wyniesie” z pożytkiem na pogłębienie wiedzy i poznanie wartościowych informacji. 

Czytaj dalej...

warto czytać- watro wiedzieć :)

IMG_8585-2ZZZAAAA

Czytanie dobrych książek jest niczym rozmowa z najwspanialszymi ludźmi minionych czasów”

Kartezjusz

Należy wybierać lekturę- o krok do przodu 🙂 Taką gdzie porusza się ważne tematy- zdrowie. Oto kilka książek, publikacji które naprawdę warto przeczytać 🙂

 

  1.        Fizjologia człowieka- Stanisław Konturek (układ pokarmowy), Biochemia Harpera
  2.        The Iodine Crisis- Lynne Farrow
  3.        Pierwotne ciało, pierwotny umysł- Nora Gedgaudas
  4.        Autyzm bez łez- Renata Radomska
  5.        Nie daj się zjeść grzybom. Candida-Andrzej Janus
  6.        Serwuj, aby wygrać- Novak Djoković
  7.        Super Odporność, Jeść by żyć, Trzy kroki do zdrowia, Zdrowe dzieciaki- dr Joel Fuhrman
  8.        Healing with Whole Foods- Paul Pitchford (odżywianie dla zdrowia)
  9.        Niebieskie Strefy- Dan Buettner
  10.        Grain Brain. Zbożowa głowa- Perlmutter David, Loberg Kristin
  11.        Niebezpieczne zboża- Bożena Przyjemska
  12.        Mleko – cichy morderca- Dr Nand Kishare Sharma
  13.        Cud Terapii Gersona- Dr Charlotte Gerson, Dr Morton Walker
  14.        Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości- David Wolfe
  15.        T. Colin Campbell, Thomas M. Cambell, ,, Nowoczesne zasady odżywiania”
  16.        Uzdrawiająca moc witamin, minerałów, ziół
  17.        Nasiona Chia- Barbara Simonsohn
  18.        Uzdrawiająca moc octu- Cal Orey
  19.        Cukrowa mafia- dr Hans- Ulrich Grimm
  20.        Grzyby candida- Ann Borch
  21.        Jedzenie czy trucizna?  dr Hans- Ulrich Grimm
  22.        Witamina D kluczem do zdowia- dr Sarfraz Zaidi
  23.        Dobre bakterie- Robynne Chutkan
  24.        Historia wewnętrzna. Jelita- najbardziej fascynujący organ naszego ciała- Enders Giulia (Gut- Giulia     Enders)
  25.        Zdrowie zaczyna się w brzuchu- Sonnenburg Erica, Sonnenburg Justin
  26.        Michał Tombak ,,Jak żyć długo i zdrowo”
  27.        Ewa Dąbrowska ,, Przywracać zdrowie żywieniem”
  28.        Your Innner Ecosystem Scientific American
  29.        Science The Gut Microbies
  30.        Prebiotics and Probiotics Science and Technology
  31.        Nature Our other Genome
  32.        The Human Gut Microbiota and UndernutritionP1130275
Czytaj dalej...

,, (…)Niestety, nauka o żywieniu i leczeniu zawiera najwięcej nieporozumień ze wszystkich innych dziedzin.  Istnieje obecnie mnóstwo różnych szkół i trendów zawiązanych z żywieniem i leczeniem, z których każdy przekonuje o swojej wyższości nad innymi metodami. Przeciętna osoba otrzymując często sprzeczne informacje jest całkowicie zdezorientowana i nie wie komu wierzyć. Wielce zagadkowe i zadziwiające jest to, że człowiek- najwyżej rozwinięta istota na Ziemi, o największym wśród wszystkich innych istot intelekcie, nie wie, jakie pożywienie jest dla niej właściwe.  Żadna inna istota nie ma takiego problemu, tylko człowiek zapomniał i odszedł od swego oryginalnego pożywienia (…) ”

,, (…) Nigdy nie należy traktować tradycji jako ostatecznej prawdy. Człowiek przyswoił sobie wiele nienaturalnych i nieodpowiednich nawyków żywieniowych, ze względu na okoliczności będące poza jego kontrolą. Nadal pozostaje nieświadomy ich szkodliwych skutków i cierpień w milczeniu winiąc za to Boga, losy, wirusy, starszy wiek lub otoczenie. Proszę pamiętać, że choroba jest wynikiem decyzji i działań człowieka, a nie Natury. Wyborem i prawdą Natury jest zdrowie i doskonałość (…) ”

                                                                           

                                                          Dr   N. K. Sharma

Czytaj dalej...