Książka ta to zestaw przepisów kulinarnych. Przepisy są inspiracją i bez przeszkód możesz modyfikować je 🙂
Atlas treningu siłowego
Atlas ten przedstawia wszystkie najważniejsze elementy treningu siłowego. W bardzo fajny sposób została przedstawiona anatomia człowieka 🙂 precyzyjne opisy ruchów, praktyczne porady i komentarze umozliwiaja zrozumieć cel danego ćwiczenia i ułatwić poprawne prowadzenie treningu. Ksiazka ta cieszy się popularnością nie tyko w Europie ale i w Australii i Nowej Zelandii.
Historia wewnętrzna
Jelita- najbardziej fascynujący organ naszego ciała
Jak wiele zależy od stanu naszych jelit.. energia do życia, odporność, nadwaga, alergie, depresja… Książka napisana w bardzo ciekawy i zabawny sposób 🙂 opisuje i wyjaśnia zagadnienia, pojęcia, procesy jakie zachodzą w ludzkim organizmie. Książka jest polecana dla wszystkich osób 🙂 nie jest pisana językiem medycznym – dlatego te wydanie jest odpowiednie 🙂
ZADBAJ O RÓWNOWAGĘ MIKROFLORY JELITOWEJ
Dr n. med. Gerard E. Mullin to specjalista w dziedzinie gastroenterologii i dietetyki , autor książek i setek publikacji. Autor prezentuje rożne przypadki, w których zmiana sposobu odżywiania się, rożne ćwiczenia relaksacyjne, aktywność fizyczna jak i środowisko przyjazne mikrobom czyli prawidłowa mikroflora jelitowa korzystnie wpływa na organizm. Ta książka to bardzo dobra pozycja na dzisiejszy ,,pośpiech”. Jest wiele osób zmagajacych się z rożnymi dolegliwościami ale większość z nich nie zdaje sobie sprawy jak ogromną rolę w tym odgrywa mikroflora jelitowa. Alergia, otyłość, nadwaga u dzieci, choroby, częste infekcje, brak energii.. Jedna z lepszych pozycji 😉
FOOD FORUM czasopismo specjalistyczne o zdrowym odżywianiu;)
Food Forum- czasopismo najlepsze do poczytania w wolniejszych chwilach i do celebrowania wolnego czasu:) Dobrze jest być na bieżąco;) Food Forum powstało z myślą osób świadomych żywieniowo, dla których właściwa dieta i zdrowy styl życia są bardzo ważnym aspektem dnia codziennego. Wiedza, która została zawarta na łamach FOOD FORUM jest przedstawiona przez najlepszych specjalistów. Znajdziemy w nim informacje na temat diet, żywienia w jednostkach chorobowych, a także kobiet ciężarnych i sportowców. Artykuły zawsze są poparte bibliografia;)
ZDROWE GOTOWANIE :) by Ann
WARTA UWAGI’
Jak czytać książki?
Sztuką jest właściwie wybierać książki i odpowiednio je czytać, weryfikować informacje. Ze wszystkich książek wiele informacji wykluczam i nie zgadzam się, neguje pewne teorie i różne zdania. Ale najważniejsze że z każdej coś się ,, wyniesie” z pożytkiem na pogłębienie wiedzy i poznanie wartościowych informacji.
warto czytać- watro wiedzieć :)
„Czytanie dobrych książek jest niczym rozmowa z najwspanialszymi ludźmi minionych czasów”
Kartezjusz
Należy wybierać lekturę- o krok do przodu 🙂 Taką gdzie porusza się ważne tematy- zdrowie. Oto kilka książek, publikacji które naprawdę warto przeczytać 🙂
- Fizjologia człowieka- Stanisław Konturek (układ pokarmowy), Biochemia Harpera
- The Iodine Crisis- Lynne Farrow
- Pierwotne ciało, pierwotny umysł- Nora Gedgaudas
- Autyzm bez łez- Renata Radomska
- Nie daj się zjeść grzybom. Candida-Andrzej Janus
- Serwuj, aby wygrać- Novak Djoković
- Super Odporność, Jeść by żyć, Trzy kroki do zdrowia, Zdrowe dzieciaki- dr Joel Fuhrman
- Healing with Whole Foods- Paul Pitchford (odżywianie dla zdrowia)
- Niebieskie Strefy- Dan Buettner
- Grain Brain. Zbożowa głowa- Perlmutter David, Loberg Kristin
- Niebezpieczne zboża- Bożena Przyjemska
- Mleko – cichy morderca- Dr Nand Kishare Sharma
- Cud Terapii Gersona- Dr Charlotte Gerson, Dr Morton Walker
- Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości- David Wolfe
- T. Colin Campbell, Thomas M. Cambell, ,, Nowoczesne zasady odżywiania”
- Uzdrawiająca moc witamin, minerałów, ziół
- Nasiona Chia- Barbara Simonsohn
- Uzdrawiająca moc octu- Cal Orey
- Cukrowa mafia- dr Hans- Ulrich Grimm
- Grzyby candida- Ann Borch
- Jedzenie czy trucizna? dr Hans- Ulrich Grimm
- Witamina D kluczem do zdowia- dr Sarfraz Zaidi
- Dobre bakterie- Robynne Chutkan
- Historia wewnętrzna. Jelita- najbardziej fascynujący organ naszego ciała- Enders Giulia (Gut- Giulia Enders)
- Zdrowie zaczyna się w brzuchu- Sonnenburg Erica, Sonnenburg Justin
- Michał Tombak ,,Jak żyć długo i zdrowo”
- Ewa Dąbrowska ,, Przywracać zdrowie żywieniem”
- Your Innner Ecosystem Scientific American
- Science The Gut Microbies
- Prebiotics and Probiotics Science and Technology
- Nature Our other Genome
- The Human Gut Microbiota and Undernutrition
,, (…)Niestety, nauka o żywieniu i leczeniu zawiera najwięcej nieporozumień ze wszystkich innych dziedzin. Istnieje obecnie mnóstwo różnych szkół i trendów zawiązanych z żywieniem i leczeniem, z których każdy przekonuje o swojej wyższości nad innymi metodami. Przeciętna osoba otrzymując często sprzeczne informacje jest całkowicie zdezorientowana i nie wie komu wierzyć. Wielce zagadkowe i zadziwiające jest to, że człowiek- najwyżej rozwinięta istota na Ziemi, o największym wśród wszystkich innych istot intelekcie, nie wie, jakie pożywienie jest dla niej właściwe. Żadna inna istota nie ma takiego problemu, tylko człowiek zapomniał i odszedł od swego oryginalnego pożywienia (…) ”
,, (…) Nigdy nie należy traktować tradycji jako ostatecznej prawdy. Człowiek przyswoił sobie wiele nienaturalnych i nieodpowiednich nawyków żywieniowych, ze względu na okoliczności będące poza jego kontrolą. Nadal pozostaje nieświadomy ich szkodliwych skutków i cierpień w milczeniu winiąc za to Boga, losy, wirusy, starszy wiek lub otoczenie. Proszę pamiętać, że choroba jest wynikiem decyzji i działań człowieka, a nie Natury. Wyborem i prawdą Natury jest zdrowie i doskonałość (…) ”
Dr N. K. Sharma