woda smakowa

IMG_9458
  • Woda smakowa wzbogacona o świeże zioła czy owoce, lód stanowi dobrą alternatywę dla dzieci czy dorosłych w upalne dni. Większość ludzi spożywa mało wody bo jest bez smaku, co przekłada się na małe spożycie płynów w ciągu dnia. A wszyscy dobrze wiemy ze picie regularne, mslych ilości wody przez cały dzień jest z pewnością najzdrowsza metoda na stale uzupełnienie płynie w ciele. A wzbogace wody o różne składniki da nie tylko lepszy smak ale i wspaniałe orzeźwienie. 

IMG_9425 IMG_9430

Przepis: 

woda+lód+rozmaryn+cytryna

cuyryna – 1 mała sztuka

woda – 500 ml

lod – 4 kostki

rozmarym – 2 gałązki 

cyyrtny nie obieramy, kroimy w plastry, dodajemy gałązki rozmarynu. Całość zalewamy woda średniozmineralizowaną, dodajemy lód. Całość mieszamy i gotowe 🙂 

IMG_9436

Kombinacji jest wiele 🙂 

woda+mięta+truskawki+lód

woda+ mięta+ grejpfrut+ imbir 

woda+ arbuz+ limonka+ mięta 

IMG_9455 IMG_9458 IMG_9459 IMG_9461

Czytaj dalej...

Danie ze słoika?

IMG_8207

Twoj organizm potrzebuje ciepłego posiłku w ciągu dnia! A gdyby tak zabrać lunch na wyos? 

Jest to możliwe! 🙂 

Taki lunch przygotujesz ze zdrowych składników w ekspresowym tempie 😉 proponuje zupę i cos słodkiego 🙂  Co potrzebujesz do wykonania zupy? Warzywa, kasze czy makaron lub produkty białkowe (nasiona strączkowe, mięso, ryby) Ułóż warstwami składniki, zabierz ze sobą do pracy i wstaw do lodówki, przed jedzeniem zalej wrzątkiem 🙂  do słodkich przekąsek  wykorzystaj kasze jaglana lub ryż jasminowy, suszone lub świeże sezonowe owoce i miód do osłodę 🙂 

IMG_8213 IMG_8218 IMG_8223 IMG_8232 IMG_8234

 

Czytaj dalej...

Ciepłe potrawy

20151227_172057 rosół

Jestem świadoma że żyjemy w takich czasach gdzie wybór żywności i sposób jego przygotowania dla większości z nas nie jest ważna. A dzieje się tak dlatego że żyjemy w ciągłym pośpiechu, gonitwie. Rzadko na stołach goszczą ciepłe potrawy jak np. zupy. Uciekamy od kuchni, gotowania- bo uwazamy ze stanie w kuchni i gotowanie zabiera nam dużo czasu. Jednak chce Was dziś zachęcić i uświadomić ze warto spożywać ciepłe posiłki. Dlaczego? Wiadomo ciepłe posiłki są bardzo smaczne ale bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze ZDROWE! 

Owoce, warzywa w postaci sałatek, koktajli raz dziennie wrzucone w jadłospis nikomu nie zaszkodzą 🙂 jednak spożywanie przez dłuższy okres czasu zimnych posiłków może byc przyczyna uszkodzenia wątroby, żołądka, wychłodzenia jelit i wychłodzenia całego organizmu. Proces trawienia zimnych potraw dla naszego organizmu nie jest taki łatwy jak mam się wydaje. Jeśli często będziemy wrzucać do żołądka zimny pokarm wtedy organizm oddaje swoją energię aby choć trochę strawić- ciężkostrawne pożywienie. 

Nie chodzi tez aby posiłki były ekstremalnie gorące 🙂 bo spożywanie potraw o zbyt wysokiej temperaturze może szkodzić!  

Najkorzystniejsze rozwiązanie dla naszego żołądka i układu trawiennego to ciepłe posiłki, szczególnie polecam zupy. 

Co nam dają ciepłe posiłki? 

Ogrzanie organizmu, dostarczenie wielu cennych składników odżywczych przez połączenie np. w zupie różnych składników jak warzywa, mięso, kasze, tłuszcze, dzięki temu taka potrawa jest źródłem niezbędnych i dobrze przyswajalnych składników odżywczych, dodatkowo bogata w minerały jak potas, fosfor, wapń (regulacja gospodarki wodnej, ciśnienia krwi) Dostarcza żelaza, magnezu, witaminy E, witaminę C (silny antyoksydant), witaminy z grupy B (wzmacnia układ nerwowy) kwasów organicznych i błonnika. Natomiast białko i tłuszcz umożliwia przyswajanie witaminy A, D, E, K, posiłki z dodatkiem kasz dostarczają energii. Nie można zapomnieć o przyprawach rozgrzewających to one sprawują ochronę i są pomocne w walce z bakteriami i wirusami. Warto sięgać po kurkumę, czosnek, imbir, cynamon. 

Czytaj dalej...

Polski superfood? Dynia!

soup
 
     Dynia to bardzo odżywczy produkt. Dostarcza dobrego błonnika pokarmowego, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i posiada właściwości odkwaszające 🙂 jest niskokaloryczna i lekkostrawna 🙂
 
Tabelka przedstawiająca ile dobroci mieści się w dyni 🙂    ↓
 

Wartości odżywcze dyni (w 100 g – surowej/ugotowanej)

Wartość energetyczna – 26/20 kcal
Białko ogółem – 1.00/0.72 g
Tłuszcz – 0.10/0.07 g
Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
Błonnik – 0.5/1.1 g

 

Witaminy

Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna – 0.600/0.413 mg
Witamina B6  – 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy –  16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K – 1.1/0.8 µg

Minerały

Wapń – 21/15 mg
Żelazo – 0.80/0.57 mg
Magnez – 12/9 mg
Fosfor – 44/30 mg
Potas – 340/230 mg
Sód – 1/1 mg
Cynk – 0.32/0.23 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
 
halloween-dynia-24717
Dynia polecana jest szczególnie dla osób, u których występują problemy z jelitami, dla osób, które chcą schudnąć i poprawić funkcjonowanie układu trawiennego. Dynia podnosi odporność organizmu, ma działanie przeciwzapalne, działa moczopędnie, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Nasiona dyni stosuje się przy zakażeniach pasożytniczych- głównie dzieci, nasiona dyni to jeden z najlepszych środków na zwalczanie tego typu zakażeń, najlepszy bo naturalny sposób, nasiona nie zawierają chemii i toksyn. Dynia pozytywnie wpływa na dobry stan skóry- zawiera przeciwutleniacze 🙂 Kobiety w ciąży również znajdą coś dla siebie 🙂 dynia jest dobrym środkiem na nudności.
pumpkin-big
 
źródła
 Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010
 
Jak wykorzystać dynię w kuchni? 🙂 przepisy z dyni przygotowuje się szybko 🙂 szczególnie polecam zupy krem z dyni, pieczona dynia, ciasto z dyni, placki i pasty z dyni 🙂 polecam też stronę gdzie znajdziecie mnóstwo smacznych przepisów  i inspiracji 🙂   ↓
 
Czytaj dalej...

jerzyny- bogactwo składników odżywczych:)

image

     Owoc ten to cenne zródło witamin, składników mineralnych oraz kwasów organicznych. Jerzyny cieszą się dużą zawartością witaminy E , która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników tlenowych odpowiadających za powstawanie wieku chorób. Jerzyny zawierają sporą dawkę witaminę C oraz wapń. Jerzyny dobrze wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Intensywną barwę zawdzięczają barwnikom antocyjanom, które działają przeciwzapalnie. Jak je wykorzystać?;) Najlepiej na surowo;) do sałatek, soków czy koktajli.  image

Czytaj dalej...

Imbir! O korzystnych dla zdrowia właściwościach.

imbie1

     Korzeń imbiru jest łatwo dostępny- to dobrze, ponieważ jest to jedna z najzdrowszych przypraw świata! Imbir działa rozgrzewająco jest bogaty w substancje antybakteryjne  (dzięki zawartości olejów zwane geraniolami), antywirusowe i przeciwzapalne. Ponadto imbir działa przeciwobrzękowo, wzmacnia i oczyszcza nerki. Pomocny przy mdłościach 😉 Zwiększa koncentracje i wydolność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu.

Korzeń imbiru można wykorzystać na wiele sposobów;) Najprostsza do wykonania jest herbatka ze świeżym imbirem, cytryna i miodem 🙂 Zaleca się też picie ciepłej przegotowanej wody z plasterkami imbiru w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie;)

Czytaj dalej...

porzeczki na zdrowie!

P1140057..

Porzeczki to dawka zdrowia! Co zawierają?    🙂

  • Flawonoidy- hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków, spowalniają procesy starzenia, stabilizują ciśnienie krwi, działają oczyszczająco
  • Antocyjany- substancje antybakteryjne, skutecznie zwalczają bakterie E. coli
  • Rutynę- ułatwia wchłanianie witaminy C- sama porzeczka ma jej w sobie bardzo dużo 🙂 rutyna uszczelnia i wzmacnia śródbłonek naczyń krwionośnych
  • Kwercetynę- posiada właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe
Czytaj dalej...

kiełki :)

13081929_1184498161582584_1091136470_nf

 Hodowla Natalii 🙂 uwielbiam! Moja bratnia dusza 🙂 Spontaniczna, zawsze szczera, odważna i wie co dobre 🙂

Dlaczego kiełki? Kiełki mają wszystko co najlepsze! Witaminy, mikroelementy, białko, błonnik, posiadają lecznicze właściwości. Są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, D, E, K, PP, żelazo, wapn, fosfor, magnez, potas, cynk, jod, mangan, miedź, selen, dużo w nich kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, wartościowego białka. Kiełki regulują trawienie, chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, zapobiegają nowotworom, miażdżycy. Kiełki regenerują organizm, poprawią wygląd cery, włosów, paznokci, wzmacniają koście. Korzystnie wpływają na odporność organizmu 🙂

Czytaj dalej...

CHOCOLATE DAY

4885e53bdc962e2f116993dd92e96923mjmj modified

Warto raz na jakiś czas wrzucić sobie w jadłospis kostkę gorzkiej czekolady 🙂 ale nie byle jakiej… 🙂

Surowa organiczna czekolada COCOA zawiera antyoksydanty. Substancje antyoksydacyjne opóźniają procesy starzenia i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Liczba ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania rodników tlenowych) surowej czekolady kształtuje się w granicach 28.000 jednostek, co jest jedną z najwyższych wartości na świecie. Surowa czekolada bogata jest w fosfor-pierwiastek piękności. Fosfor korzystnie działa na skórę, włosy i paznokcie. W czekoladzie jest obecny flawanol, zapobiegający rozwojowi chorób układu krążenia. Bogate źródło chromu potasu, manganu oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Surowe kakao zawiera więcej żelaza niż porcja wołowiny, więcej cynku niż większość warzyw lub ziaren. W surowym kakao kryje się fenyloetylaminie (PEA), która powoduje uwolnienie endorfin 🙂 Surowe kakao to najbogatsze źródło magnezu na świecie!

Czytaj dalej...

Odpowiednie nawodnienie organizmu?

large

Woda

            Ciało człowieka składa się w 75% wody. Woda jest potrzebna i niezbędna do życia!  Woda-odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, trawienia, bardzo ważna przy koncentracji- wpływa korzystnie na pamięć, chroni przed przegrzaniem (reguluje temperaturę organizmu) Odpowiednie nawodnienie jest pomocne przy usuwaniu toksyn z organizmu, przy bólach głowy, wpływa pozytywnie na skórę- nawilża i poprawia elastyczność 🙂 Ale to nie wszystko! Picie odpowiedniej wody poprawia funkcjonowanie wątroby, dotlenia organizm, pomocna przy problemach jelitowych i przy zmęczeniu, poprawia funkcjonowanie nerek, a co najważniejsze w czasie ćwiczeń poprawia wydolność i jest pomocna w kształtowaniu mięśni… i można tak wymieniać i wymieniać o plusach picia wody 🙂 Picie zbyt małej ilości wody może być przyczyną przedwczesnego starzenia, otyłości – (nasze komórki pozbawione są energii- często sięgamy po jedzenie a tak naprawdę brakuje nam wody!!!) złego samopoczucia i przyczynia się do osłabienia organizmu, zaparć, zaburzenia trawienia. Brak odpowiedniej ilości wody wpływa na zmęczenie, senność, przy odwodnieniu krew zagęszcza się- utrudniając tym samym prawidłową cyrkulację i podnosi się ciśnienie tętnicze. W odwodnionym organizmie człowieka często występują alergie, astma (wzrasta ilość histaminy gdy organizm traci wodę) problemy z pęcherzem i nerkami (zakażenia, infekcje), z braku wody utrudnione jest usuwanie toksyn i tworzy się środowisko przyjazne dla bakterii, które niestety nie są odpowiednie dla naszego ciała mogą źle wpływać na stan skóry. Problemy ze stawami– (częste bóle)- obwiniamy stawy bo jesteśmy starzy bo tak już jest i nic się nie da z tym zrobić..  stawy a nawodnienie? Tak. Tkanka chrzęstna składa się w większość wody, więc gdy nasz organizm jest odwodniony to tkanka chrzęstna jest osłabiona i podatna na uszkodzenia czego skutkiem są bóle.

  Wodę trzeba pić-ale jaką wodę pic? Ile tej wody i kiedy?…

Pić wodę należy tylko regularnie! 🙂 -najlepiej małymi łykami- Ale! Należy pamiętać aby nie wypijać na raz wody bo to powoduje wypłukiwanie soli mineralnych z organizmu. Nie pić w czasie posiłków! Rozpuszczamy soki żołądkowe, a to z kolei powoduje gorsze trawienie. Ile jej pic? To zależy od wieku, od aktywności, od środowiska.. przyjmuje się że spożycie wody powinno wynosić ok 1l na 30 kg masy ciała. (w tym najwięcej wody, soki warzywne naturalne, soki owocowe naturalne, napary z ziół, herbaty, zupy) 

Jeśli pić to jaką? Najlepsza woda dla naszego organizmu jest woda strukturyzowana. Występuje naturalnie  warzywach, owocach i roztopionym lodzie. Jak ja przygotować? Wodę zwykłą gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mrozimy ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, przekładamy do szklanego dzbanka. Co daje nam mrożona, roztopiona woda? Po pierwsze nie rożni się od wody wewnątrz naszego organizmu. Woda strukturyzowana poprawia sprawność umysłu i koncentracje, reguluje ciśnienie tętnicze, pomocna w obrzękach, poprawia ostrość widzenia, poprawia wydolność fizyczną i elastyczność skóry.

Woda- filtrowana (filtrowanie wody pomoże usunąć chlor i inne szkodliwe substancje, w tym również niektóre metale ciężkie,)- przelana do szklanego dzbanka i podana z kostkami lodu.

Dlaczego unikać wody butelkowej?

Co w plastiku jest złego? Woda butelkowa (butelki plastikowe) nie jest taka zdrowa jak nam się wydaje.. każdy plastik zawiera związki chemiczne- bisfenol A, który jest niebezpieczny dla zdrowia. (szczególnie niebezpieczny przy problemach hormonalnych)

Warte uwagi są książki – Michał Tombak ,, Droga do zdrowia” Jak żyć długo i zdrowo” Dr Howard Murad ,, Tajemnica wody-Sekret Młodości”

 

woda

Źródła:
http://naturalsociety.com/bottled-water-leeching-24000-chemicals/
http://naturalsociety.com/7-nasty-effects-of-bpa-the-plastic-chemical/
http://www.collective-evolution.com/2013/10/07/study-finds-over-24000-chemicals-in-bottled-water-which-ones-are-harming-you/

 

Czytaj dalej...