CHOCOLATE DAY

4885e53bdc962e2f116993dd92e96923mjmj modified

Warto raz na jakiś czas wrzucić sobie w jadłospis kostkę gorzkiej czekolady 🙂 ale nie byle jakiej… 🙂

Surowa organiczna czekolada COCOA zawiera antyoksydanty. Substancje antyoksydacyjne opóźniają procesy starzenia i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Liczba ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity – zdolność pochłaniania rodników tlenowych) surowej czekolady kształtuje się w granicach 28.000 jednostek, co jest jedną z najwyższych wartości na świecie. Surowa czekolada bogata jest w fosfor-pierwiastek piękności. Fosfor korzystnie działa na skórę, włosy i paznokcie. W czekoladzie jest obecny flawanol, zapobiegający rozwojowi chorób układu krążenia. Bogate źródło chromu potasu, manganu oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Surowe kakao zawiera więcej żelaza niż porcja wołowiny, więcej cynku niż większość warzyw lub ziaren. W surowym kakao kryje się fenyloetylaminie (PEA), która powoduje uwolnienie endorfin 🙂 Surowe kakao to najbogatsze źródło magnezu na świecie!

Magnez– NAJBARDZIEJ ALKALICZNY MINERAŁ, jest niezbędny do prawidłowych przebiegów procesów życiowych w komórkach. Minerał ten jest potrzebny wszystkim komórkom ciała- w tym serca i mózgu (pełni bardzo ważną funkcje układu nerwowego- działa uspokajająco, odprężająco, poprawia pamięć i koncentrację), wspomaga dobry sen, uczestniczy w regeneracji komórek, działa przeciwzapalnie, odmładza organizm- nie magazynuje się w ciele, wymaga codziennego uzupełnienia!

Najlepsze naturalne źródła magnezu: ziarna kakaowca, kasza gryczana, rośliny strączkowe (groch, fasola, cieciorka), orzechy (migdały, nerkowca, laskowe), pestki słonecznika, pestki dyni, płatki owsiane, owoce (banany), zielone warzywa (szpinak), natka pietruszki, koperek.

11372415_946569288697362_1396511978_nVFVB

 

Polecane wpisy