burak- musi gościć częściej!

635798963406990284

Burak zawiera duże ilości witaminy C, B1, karotenu zawiera wapń, magnez, sód, potas, żelazo, mangan. Co ważniejsze buraki odkwaszają- są zasadotwórcze. Oczyszczają organizm z toksyn. Poprawia prace wątroby. Korzystnie działają na układ trawienny bo zawierają błonnik. Buraki dają dużo pozytywnej energii- niwelują oznaki zmęczenia, niepokoju, poprawiają pamięć i sen. Burak ma wysoka wartość betacjan- naturalne przeciwutleniacze. Zmniejszają toksyczność antybiotyków, bakterii, toksyn.

Buraki można wykorzystać na wiele sposobów 🙂

  • Sok z buraków z jabłek, ćwikła- utarty gotowany burak z chrzanem i kminkiem, zupa krem z pieczonych buraków, pieczone buraki- polane olejem z ostropestu, obsypane ziołami, ciasto z buraków

Czytaj dalej...

Przyprawy i zioła mocy dlaczego zapominamy?

ola zdjec

 Przyprawy i zioła mają właściwości prozdrowotne, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo wzmacniają organizm i układ krążenia. Warto wprowadzać  je do potraw.

  •  melisa- działa uspokajająco, poprawia trawienie, jest wskazana w chorobach żołądka. Melisa wzmacnia nasz mózg, serce, układ trawienny.                                                                                                                                                             
  •  mięta- wspomaga trawienie, pomocna przy niestrawności, łagodzi przeziębienia i infekcje, wspomaga pracę wątroby i co najważniejsze wzmacnia organizm 🙂 relaksuje, jest korzystna w stanach napięcia psychicznego i korzystnie wpływa na sen.                                                                                                                                                                     
  • cynamon- uspokaja, bardzo bobry na przeziębienia i na przemianę materii, przeciwdziała rozwojowi chorobotwórczych bakterii i grzybów. Wspomaga nerki i wydalanie szkodliwych produktów metabolizmu. Poprawia ukrwienie mózgu (wspomaga pamięć i koncentrację). Wspomaga układ krążenia, dotlenia komórki. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.                                                                                                                                           
  • imbir-  pomocny przy infekcji i przeziębieniach, wspomaga procesy trawienne, eliminuje toksyny z organizmu. Jest również korzystny dla mózgu, przeciwdziała stanom zapalnym.                                                                                     
  • bazylia- rozgrzewa, przyśpiesza regenerację skóry. Bazylia pobudza krążenie krwi. Działa rozkurczowo.                 
  • czosnek- związki czynne zawarte w czosnku mają silne działanie bakteriobójcze. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia przemianę materii.
  • kminek i cząber- działają regulująco na perystaltykę jelit , uspokajająco, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Ułatwiają przyswajanie składników pokarmu,  poprawiają trawienie, pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, soku trzustkowego i soku jelitowego.                                                                                    
  • tymianek- wzmacnia sprawność układu nerwowego i pobudza sprawność umysłową, działa moczopędnie, napotnie, oddziałuje, m.in. dezynfekująco, znieczulająco, przeciwzakrzepowo, przeciwkaszlowo, przeciwbólowo i ściągająco.  
  • rozmaryn-  łagodzi problemy ze snem, wspomaga serce, układ krążenia i układ nerwowy, poprawia przemianę materii.  Przeciwdziała bakteriom i zakażeniom, wspomaga trawienie tłuszczów.                                
  • cayenne- pieprz ten ogrzewa ciało i stosowany jest do oczyszczania organizmu, pomocny przy przeziębieniach, cayenne na właściwości przeciwgrzybiczne, zbawiennie wpływa na układ pokarmowy.                              
  • natka pietruszki- kopalnia witamin i minerałów. Zawiera dużą dawkę witaminy C, poprawia cerę,  zawiera żelazo, witaminę E, kwas foliowy, sole mineralne jak magnez, wapń, cynk, miedz, mangan, fosfor.
 
 
Czytaj dalej...

solić czy nie solić? O soli himalajskiej

sol-himalajska-8c5fcf8-992c3a7f4457af7785baa2f3e_399cb6 modified

Sól himalajska

 Wydobywana jest ręcznie w górskich pasmach Himalajów- uważana jest za najczystszą sól na całej ziemi. Z  korzyścią dla zdrowia można nią zastąpić sól kuchenną 🙂 Jakie ma właściwości?  Wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne.  Jest  wolna od zanieczyszczeń i zawiera aż 84 minerały między innymi jod 🙂 przede wszystkim nawadnia nasz spragniony organizm-jak? wystarczy wsypać szczyptę soli (gruba sól himalajska) do 1,5 l wody i pic cały dzień 🙂 dodatkowo sól himalajska wzmocnia układ krwionośny, działa przeciwbakteryjnie,  odtruwa oraz detoksykuje, oczyszcza z metali ciężkich.

Czytaj dalej...

Matcha- najzdrowsza herbata!

matcha1

Herbata Matcha 😉 Ta herbata jest pozyskiwana bardzo starannie. Liście herbaty  są wyselekcjonowane, suszone i mielone. Sproszkowana herbata znalazła się na bardzo wyskoki miejscu. To dziś została ogłoszona za najzdrowszą herbatę świata! Czy coś jeszcze ją wyróżnia? Badania wykazały, że  herbata Matcha ma pozytywny wpływ na zmniejszenie stresu a bogate połączenie dostępnych składników biologicznych zapewnia lepszy metabolizm. Publikacje naukowe pokazują, że regularne spożywanie herbaty Matcha korzystnie wpływa na cały organizm-  na odporność 😉 działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, zapobiega rakowi, działa relaksująco na organizm. Ta herbata cechuje się wysoką zawartością chlorofilu- wspiera eliminacje toksyn. Dobrze sprawdzi się jako napar na przeziębienie czy infekcje. Zawiera wiele witamin z grupy B, witamine A,C i E. Zawiera składniki mineralne i co najważniejsze spowalnia starzenie 😉

Czytaj dalej...

żywienie dzieci- bądź świadomy wyboru!

sam1_goodshootdff

ŻYWIENIE DZIECI

   Każdy rodzic chce aby jego dziecko było zdrowe i prawidłowo się rozwijało. Często bywa tak że idąc na zakupy myślą o swoich dzieciach. Przytrzymują się na dziale ze słodyczami -dobrze wiedza, które słodycze najbardziej im smakują, kupują płatki zbożowe do mleka dla dziecka na śniadanie. Do koszyka wrzucają kilka jogurtów- smakowych albo z czekoladowymi kulkami. Idą dalej sięgają po przetworzoną żywność- gotowe sosy, kilka plasterków wędliny, sera, masło roślinne, pszenne bułki sok owocowy w kartoniku lub woda smakowa. Na obiad kurczak może jakieś warzywa a może i nie bo warzyw i tak nie zje…. i frytki. Kupują gotowe dania jak pierogi, kluski, zapiekanki, sałatki, naleśniki… Wracają do domu są zmęczeni… szybki obiad… do obiadu coś do picia po obiedzie deser.. brak kontaktu z dzieckiem… brak rozmów.. Na domiar złego dziecko wieczorem ma gorączkę, katar.. rano wizyta u lekarza.. antybiotyk, leki na obniżenie gorączki- to tak profilaktycznie przecież.. wizyta w sklepie po coś dobrego dla dziecka na poprawę humoru i samopoczucia jakieś ciasteczka, chipsy.. cola.. bo dziecko chore więc trzeba zadbać…

Nie mowie ze każdy rodzic tak robi… nie oskarżam rodziców… Ci którzy tak

robią to bardzo źle- bo krzywdzą swoje dzieci… ale… w większości przypadków robią to nieświadomie – bo sami się tak odżywiają- i być może na obecną chwile dobrze się czuja…

Z innego punktu widzenia…

(…) Przytrzymują się na dziale ze słodyczami -dobrze wiedza które słodycze najbardziej im smakują, kupują CUKIER I E123 – amarant, E  110 żółć pomarańczowa! (płatki) do mleka dla dziecka na śniadanie. Do koszyka wrzucają SZTUCZNE WSADY OWOCOWE, AROMATY, BARWNIKI, ZAGĘSZCZACZE, CUKIER (kilka jogurtów) . Idą dalej sięgają po EMULGATORY, KONSERWANTY, WZMACNIACZ SMAKU, FOSFORANY, (parówki-chodzi mi o produkt słabej jakości), KONSERWANTY, CUKIER, BARWNIK (ketchup), kilka plasterków E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu E461 Metyloceluloza E622 glutaminian potasu (wędliny),i E211 – benzoesan sodu, E 180 litorlubina (sera), UTWARDZONE TŁUSZCZE (masło roślinne), E 122 azorubina, GLUTEN, Brom, zmodyfikowane odmiany zbóż (pszenne bułki) E 102 tartrazyna, CUKIER (sok owocowy w kartoniku) lub E211 – BENZOESAN SODU, CUKIER (woda smakowa). Na obiad ANTYBIOTYKI, STERYDY, HORMONY ,E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas (kurczak) może jakieś warzywa a może i nie bo warzyw i tak nie zje…. i SÓL, NIEZDROWY TŁUSZCZ TRANS, ZWIĄZKI CHEMICZNE, E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224)E 320 BHA, E 321 BH (frytki). Kupują gotowe dania jak CUKIER, KONSERWANTY, BARWNIKI, WZMACNIACZE (pierogi, kluski, zapiekanki, sałatki, naleśniki)… Wracają do domu są zmęczeni… szybki obiad… do obiadu coś do picia (Picie napojów lub wody w czasie posiłków nie jest wskazane ponieważ powoduje rozcieńczanie soków żołądkowych i zaburzenie procesów trawiennych) po obiedzie deser.. (BRAK WIĘZI RODZIC- DZIECKO) brak kontaktu z dzieckiem… brak rozmów.. Na domiar złego dziecko wieczorem ma gorączkę, katar.. rano wizyta u lekarza.. antybiotyk, (BRAK DOBREGO I ODPOWIEDNIEGO PROBIOTYKU) leki na obniżenie gorączki- to tak profilaktycznie przecież..( Gorączki nie należy pochopnie zwalczać. Wiadomo jednak, że utrzymująca się dłużej bardzo wysoka temperatura (40 stopni i więcej) stanowi zagrożenie dla życia. Należy jednak pamiętać ze GORĄCZKA to naturalny mechanizm obronny organizmu. Jeśli dziecko źle się czuje, to robimy mu jedynie chłodne okłady)

wizyta w sklepie po coś dobrego dla dziecka na poprawę humoru i samopoczucia jakieś E 131 błękit patentowy, cukier, barwniki, E 150a – E150d karmel, E 151 czerń brylantowa E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu, E 951 aspartam , E 954 sacharyna (ciasteczka), NIEZDROWY TŁUSZCZ, ZWIĄZKI CHEMICZNE, KONSERWANTY, E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224) E 450 difosforany (chipsy).. E 123 amarant, CUKIER, cola.. bo dziecko chore więc trzeba zadbać…

Co jest skutkiem takiego odżywiania u dzieci?

  • zahamowanie rozwoju intelektualnego
  • zaburzenia jelitowe
  • zaburzenia trawienia
  • choroby skóry
  • choroby układu krwionośnego
  • zaburzenia odporności
  • niedobór witaminy D
  • nieprawidłowa masa kości, wada postawy
  • niedokrwistość (niedobór mikroelementów, cynku, witamin z grupy B głównie B6 i B 12, niedobór żelaza)
  • niedożywienie
  • otyłość i nadwaga która zwiększa ryzyko rozwoju przewlekłych chorób zakaźnych
  • nadciśnienie
  • próchnica zębów
  • To tylko niektóre z nielicznych skutków bo jest ich znacznie więcej…

 

Głównym problemem jest zły nawyk jaki rodzice przekazuje swojemu dziecku.

Każdy żywy organizm potrzebuje składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm.

Dziecko nigdy nie sięgnie po owoc, warzywo, wodę, nigdy nie zje zupy warzywnej jeśli rodzic go tego nie nauczy.

Wymówki, brak czasu… czasami warto się zastanowić co jest ważniejsze… Gotowanie wcale nie musi być nudne i trudne wystarczy chcieć.. można zaangażować dzieci w ten sposób również kształcą swoje umiejętności i uczą nowych reguł. Co z czasem? Tak wiem gdyby dzień miał 20 godzin… tak nie jest… na pewno jest w ciągu tygodnia dzień luźniejszy.. więc nie marnujmy go.. zacznijmy gotować większe porcje, piec zdrowe ciasta. Zupy możemy trzymać w lodowce 3-4 dni, lodówki lub zamrażalnik wypełnij warzywami, upiec pasztet z roślin strączkowych i korzeniowych lub mięsny, nie zapomnij o owocach świeżych i suszonych, orzechach, przygotuj pasty warzywne, jajeczne, zapiekanki warzywo -mięsne, koktajle z owoców, kisiel z siemienia lnianego i owoców np. malin mrożonych lub świeżych jagód, desery z kaszy jaglanej, chipsy z jarmużu i buraka przygotuj własny bulion który również możesz zamrozić w woreczki na kostki lodu, wprowadź kiszone ogórki i kapustę.. Wybieraj dobre produkt unikaj przetworzonych i gotowych dań. Naucz dzieci dlaczego dobre odżywianie wpływa na ich rozwój i ma sens. Spożywaj wspólnie z dzieckiem posiłki. Nie zapominaj o aktywności fizycznej.

  Dieta dzieci powinna być pozbawiona składników przetworzonych i chemicznych , naturalna i zrównoważona w miarę możliwości. Nawodnienie w diecie dziecka jest również istotnym elementem. Jeśli zdrowie dziecka dopisuje raz na jakiś czas można uwzględnić w diecie ,, niezdrowy produkt” np. deser lodowy. Jednak należy sięgać po żywność funkcjonalna – produkty jak najmniej przetworzone z krotka data ważności, w pokarmach liczy się gęstość odżywcza więc kupowanie dobrych produktów nie jest taka droga jak mam się wydaje.

Pamiętaj!

Zdrowie Twoich dzieci leży w Twoich rekach.

Chcesz aby kiedyś pamiętało o Tobie? To Ty pamiętaj o nim.

TERAZ

Czytaj dalej...

Zdrowe jelita czyli 70% odporności pochodzi z brzucha!

esencja-probiotycznaf

 

Już Hipokrates, który żył 460 lat p.n.e. wiedział że każda choroba zaczyna się w jelitach!!!

images

Równowaga ekosystemu jelitowego stanowi podstawę prawidłowego funkcjonowania całego organizmu!

Jelito człowieka tworzy złożony i rozwijający się bakteryjny ekosystem, który kształtuje się w pierwszych latach naszego życia- podczas naturalnego porodu następuje pierwsza kolonizacja bakterii. Przewód pokarmowy dziecka jest jałowy a kolonizacja jelita bakteriami rozpoczyna się już w momencie narodzi. Pierwszymi drobnoustrojami, które można wykryć u niemowląt tuż po porodzie są Escherichia coli, inne Enterobacteriacae oraz Streptococcus. Dodatkowo jeśli dziecko karmione jest mlekiem matki- zasiedlone jest przez bakterie produkujące kwas mlekowy (Bifidobacterium i Lactobacillus). Kwas mlekowy powoduje zakwaszenie środowiska, co uniemożliwia bakteriom chorobotwórczym osiedlanie się w jelicie.

Dlaczego flora jelitowa jest taka ważna? Wszystko zaczyna się w jelitach- choroby, częste infekcje, złe samopoczucie, otyłość…  Ale – nie jesteś sam 🙂 bo Na 400 m2 powierzchni błony śluzowej jelita znajduje się ok. 100 bilionów drobnoustrojów. Jest ich od 1,5 do 2 kg!!

Co powoduje zaburzenia flory jelitowej i zanik pożytecznych bakterii? Cesarskie cięcie, karmienie dzieci sztucznymi mieszankami słabej jakości, długotrwałe nieprawidłowe odżywianie- dieta wysoko przetworzona, dieta bogata w gluten, dieta zawierająca dużo strączków- (lektyny, które podrażniają i wywołują stan zapalny), cukier- nadmierne spożycie sprzyja przerostom grzybów i bakterii w jelicie cienkim, szkodliwy stosunek kwasów omega-6 do omega-3, niedobór witamin i minerałów- witaminy A, witaminy D, magnezu, wapnia, cynku, częste przyjmowane leki, sterydy ,antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe (NLPZ), zakażenia bakteryjne i wirusowe, nadużywanie alkoholu, alergie i nietolerancje pokarmowe, toksyny, długotrwały stres, brak aktywności fizycznej i można tak wymieniać…

Zadbaj o stan układu odpornościowego! – Dlaczego bakterie probiotyczne są takie ważne?

Probiotyki- bakterie probiotyczne- żywe organizmy-wzmacniają odporność.  Rola mikroflory jelitowej. Składniki pokarmowe oraz wytworzone przez organizm człowieka substancje staja się dla mikroorganizmów cennym źródłem węgla oraz energii. W zamian za to, bakterie korzystnie wpływają na organizm i spełniają bardzo ważne funkcje:

  • Koordynują układ immunologiczny
  • Wspomagają początkowe procesy trawienia
  • Zabezpieczają przed bakteriami chorobotwórczymi, infekcjami i grzybami
  • Regulują proces trawienia i wchłaniania- polepsza przemianę materii
  • Korzystnie wpływają na pH jelit, co hamuje rozwój niekorzystnej mikroflory oraz powoduje lepsze wchłanianie żelaza wapnia i cynku
  • Produkujują witaminy z grupy B i K (witaminy z grupy B- odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, nerwowego, układu sercowo-naczynioweg, układu oddechowego, zapewnia właściwy wzrost i rozwój kości, wzmacniają stan włosów skóry, paznokci i wzrok. Witaminy z grupy B( B3niacyna) bierze udział w syntezie hormonów płciowych (estrogenu, progesteronu i testosteronu), kortyzolu, tyroksyny i insuliny oraz w tworzeniu czerwonych ciałek krwi.
  1. Gdzie znajdziemy naturalne probiotyki?
  2. Warzywa kiszone- *kiszona kapusta, kiszone ogórki, sok z kiszonej kapusty, sok z kiszonych ogórków, buraki kiszone, domowy ocet jabłkowy,
  3. domowe fermentowane produkty mleczne (kefir, zsiadłe mleko, maślanka, jogurt naturalny, masło produkowane z kwaśnej śmietany)
  4. *wybieraj domową kapustę kiszoną!! -ZAWIERA DOBRE bakterie kwasu mlekowego, witaminy, przeciwutleniacze
  5. *a ,,kupiona” kapusta kwaszona -jest kwaszona za pomocą octu i cukru, brak bakterii kwasu mlekowego, kwas octowy
  6. Ale uwaga! Kiszonki nie są odpowiednie dla wszystkich! Takie produkty mogą spożywać osoby, u których nie występuje nietolerancja na histaminę. Histamina-występuje naturalnie w organizmie oraz jest dostarczana z pokarmem. Jest jednym z najsilniejszych mediatorów stanu zapalnego produkowany przez ludzki organizm-pełni ważne funkcje w organizmie, rozkładana w jelicie cienkim przez enzym oksydazę diaminową (DAO). Jeśli występuje nietolerancja histaminy (rzadko występuje ale się zdarza) to po zjedzeniu pokarmów bogatych w histaminę rozwijają się objawy podobne do alergii (bóle głowy, migrena, wzdęcia, wymioty, łzawiące oczy, swędzenie skóry, zaczerwienieni skóry,  pokrzywka, przewlekły katar, bóle miesiączkowe, przyspieszona akcja serca, nadciśnienie) które wynika z niedoboru lub zahamowania aktywności oksydazy diaminowej (DAO) .
    (Dobre probiotyki dostępne to joy day, sanprobi super formuła, vivomix, esencja probiotyczna- należy pamiętać ze najlepsza jest celowana probiotykoterapia. Warto pamiętać o zakwaszaniu żołądka octem jabłkowym.

przetwory-na-zime-ogorki-kiszone_1342118Screen-Shot-2012-10-17-at-1.29.08-AMkapusta_kiszona

 

 

 

 

 

 

flos-tatarak-klacze-acorus-calamus-50g- modifiedio 059 modifiedP1120976bar3

***OŚWIADCZENIE

Wpis ,,Zdrowe jelita czyli 70% odporności pochodzi z brzucha” jest prywatną opinią. Mimo to że jest oparty o naukowe badania, artykuły medyczne, książki nie może on zastąpić fachowej porady lekarza lub farmaceuty, ani też diagnozy i leczenia, do którego jest uprawniony tylko lekarz!

źródła

  • http://www.vitaimmun.pl/wp-content/uploads/2015/09/Historia-bada%C5%84-nad-probiotykami.pdf
  • http://www.vitaimmun.pl/od-jelita-do-depresji/
  • http://www.vitaimmun.pl/mikroflora-jelitowa/
  • Mshvildadze M., Neu J.: Probiotics and prevention of necrotizing enterocolitis. Early Hum. Dev., 2009, doi:10.1016/j.earlhumdev.2009.08.021
  • Niv E., Naftali T., Hallak R., Vaisman N.: The efficacy of Lactobacillus reuteri ATCC 55730 in the treatment of patients with irritable bowel syndrome-a double blind, placebo-controlled, randomized study. Clin. Nutr., 2005, 24 (6), 925-931
  • Anna Strzępa, Marian Szczepanik, Wpływ naturalnej flory jelitowej na odpowiedź immunologiczną (Influence of natural gut flora on immune response); Hig Med Dosw 2013; 67: 908-920
  • Sartor RB. Therapeutic manipulation of the enteric microflora in inflammatory bowel disease: antibiotics, probiotics and prebiotics. Gastroenterology 2004.
  • Sobieszczańska BM. The influence of intestinal dysbiosis on human health. Gastroenterol Pol 2008.
  • Feeney A., Sleator R.: The human gut microbiome: the gost in the machine. Future Microbiol. 2012; 7:1235–1237
  • Petrof EO. Probiotics and gastrointestinal disease: clinical evidence and basic science. Anti-Inflammatory and Anti-Allergy.Agents in Medicinal Chemistry. 2009.
  • Berg, R. D. The indigenous gastroimtestinal microflora. Trends Microbiol. (1996)
  • O’Hara A., Shanahan F.: The gut flora as a forgotten organ. EMBO 2006; 7: 688–693
  • Roberfroid MB: Prebiotics and synbiotics: concepts and nutritional properties. Br J Nutr 1998, 80, Suppl 2. S197–S202.
  •  Shanahan, F.,& Collins, J.K. Probiotics: from myth to reality. Demonstration of functionality in animal models of disease and in human clinical trals. Antonie Van Leeuwenhoek (1999)
  • Huh S., Rifas-Shiman S., Zera C. i wsp.Delivery by cesarean section and risk of obesity in preschool age children:a prospective cohort study. Arch. Dis.Child. 2012; 97:610–616.
  • Szostak W.: Zaburzenia metaboliczne w nadwadze i otyłości. Med. Dypl. 2000; wyd. spec.: 12–16
  • Shanahan F.: The gut microbiota a clinical perspective on lessons learned. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2012; 9: 609–614.
  • Cummings, J. H. In Human colonic bacteria: role in nutrion, physiology, and pathology. eds. Gibson, G. R. & Macfarlane, G. T (1995)
  • Jakubczyk E, Kosikowska M: Dobroczynny wpływ pałeczek kwasu mlekowego i Bifidobacterium sp. na zdrowie ludzi. Przem Spoż 1996, 10, 26–29
  • McNaught CE, MacFie J: Probiotic in clinical practice: a critical review of the evidence. Nutr Res 2001, 21, 343–353.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26574488

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17490952

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10779289

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26528128

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26760399

http://kombucza.pl.tl/

 

Czytaj dalej...