Przyprawy i zioła mocy dlaczego zapominamy?

ola zdjec

 Przyprawy i zioła mają właściwości prozdrowotne, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo wzmacniają organizm i układ krążenia. Warto wprowadzać  je do potraw.

  •  melisa- działa uspokajająco, poprawia trawienie, jest wskazana w chorobach żołądka. Melisa wzmacnia nasz mózg, serce, układ trawienny.                                                                                                                                                             
  •  mięta- wspomaga trawienie, pomocna przy niestrawności, łagodzi przeziębienia i infekcje, wspomaga pracę wątroby i co najważniejsze wzmacnia organizm 🙂 relaksuje, jest korzystna w stanach napięcia psychicznego i korzystnie wpływa na sen.                                                                                                                                                                     
  • cynamon- uspokaja, bardzo bobry na przeziębienia i na przemianę materii, przeciwdziała rozwojowi chorobotwórczych bakterii i grzybów. Wspomaga nerki i wydalanie szkodliwych produktów metabolizmu. Poprawia ukrwienie mózgu (wspomaga pamięć i koncentrację). Wspomaga układ krążenia, dotlenia komórki. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.                                                                                                                                           
  • imbir-  pomocny przy infekcji i przeziębieniach, wspomaga procesy trawienne, eliminuje toksyny z organizmu. Jest również korzystny dla mózgu, przeciwdziała stanom zapalnym.                                                                                     
  • bazylia- rozgrzewa, przyśpiesza regenerację skóry. Bazylia pobudza krążenie krwi. Działa rozkurczowo.                 
  • czosnek- związki czynne zawarte w czosnku mają silne działanie bakteriobójcze. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, poprawia przemianę materii.
  • kminek i cząber- działają regulująco na perystaltykę jelit , uspokajająco, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Ułatwiają przyswajanie składników pokarmu,  poprawiają trawienie, pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, soku trzustkowego i soku jelitowego.                                                                                    
  • tymianek- wzmacnia sprawność układu nerwowego i pobudza sprawność umysłową, działa moczopędnie, napotnie, oddziałuje, m.in. dezynfekująco, znieczulająco, przeciwzakrzepowo, przeciwkaszlowo, przeciwbólowo i ściągająco.  
  • rozmaryn-  łagodzi problemy ze snem, wspomaga serce, układ krążenia i układ nerwowy, poprawia przemianę materii.  Przeciwdziała bakteriom i zakażeniom, wspomaga trawienie tłuszczów.                                
  • cayenne- pieprz ten ogrzewa ciało i stosowany jest do oczyszczania organizmu, pomocny przy przeziębieniach, cayenne na właściwości przeciwgrzybiczne, zbawiennie wpływa na układ pokarmowy.                              
  • natka pietruszki- kopalnia witamin i minerałów. Zawiera dużą dawkę witaminy C, poprawia cerę,  zawiera żelazo, witaminę E, kwas foliowy, sole mineralne jak magnez, wapń, cynk, miedz, mangan, fosfor.
 
 

Polecane wpisy