babeczki z burakiem

P1130986.

O właściwościach buraka pisałam już wiele razy  🙂  Burak dobrze komponuje się do deserów, koktajl jako dodatek do dań głównych. A więc dziś babeczki!

składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (zmielić na mąkę w młynku do kawy-nie za mocno)
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 średni burak
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki łupin nasiennej babki jajowatej rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki syropu z buraków lub pół szklanki ksylitolu
  • ulubione przyprawy (wanilia, cynamon), tabliczka pokruszonej gorzkiej czekolady lub świeże owoce

Daktyle namoczyć przez ok 15 min, zmiksować na gładką masę dodać babkę jajowatą i syrop z buraka- ponownie zmiksować. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Płatki owsiane delikatnie zmiksowane i mąkę kokosową dodać do buraków i wymieszać drewniana łopatką. Połączyć wszystkie składniki, dodać gorzka czekoladę lub świeże owoce. Powstałe różowe ciasto włożyć do foremek wysmarowanych olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Piec ok. 40 min w 180 C.

Czym jest babka jajowata? Używam ją często do wypieków  dla alergików zamiast jajka. Nasiona baki jajowatej są bogate w związki śluzowe i mają zastosowanie lecznicze. Zawierają dużą ilość naturalnego błonnika, pochłania duże ilości wody wraz z toksynami, następnie pęcznieje i pomaga usuwać złogi z jelit. Śluzy zawarte w łupinie działają osłonowo. Babka jajowata dodana do posiłków w postaci łusek zagęszcza je. Podczas stosowanie większych ilości babki jajowatej należy pić duże ilości wody- w przeciwnym razie mogą wystąpić działania niepożądane jak- odwodnienie.

Naturalny syrop z buraków– zawiera żelazo, magnez, mangan, cynk, wapń, potas, witaminy z grupy B i C, betanine.  Syrop buraczany zawiera wiele cennych składników odżywczych i jest lepszym rozwiązaniem niż cukier, jest odporny na grzyby i pleśnie.

P1130968.

Polecane wpisy