jaglanka z malinami

P1130863.

Dziś przepis na ciepły podwieczorek 🙂

Jaglanka z malinami

składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej w wodzie lub na mleku kokosowym
  • 0,5 szklanki świeżych malin
  • 1 łyżeczka nasion Chia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • ulubione przyprawy 🙂

Kasze jaglaną gotuj na mleku kokosowym lub na wodzie, dodaj wiórki, nasiona Chia. Na koniec dodaj pozostałe składniki.

Maliny– owoce jak i liście malin dobrze sprawdzają się do walki z przeziębieniami, zwierają cenne witamin, najwięcej witaminy C, zawierają kwas salicylowy, działają napotnie i przeciwgorączkowo,  antyoksydanty- kwas elganowy, maliny wchłaniają nadmiary potasu, głównym jego zadaniem jest zachowanie równowagi elektrolitowej, napar z malin i ich liści działa przeciwzapalnie za sprawą garbników, poza właściwościami wspomagających infekcję maliny wspomagają pracę wątroby i ułatwiają trawienie, posiadając właściwości moczopędne- są pomocne w obrzękach.

 

P1130899.

Polecane wpisy