JESIENNE NAPARY

iio

   To ten czas kiedy wieczory są dłuższe i zimniejsze, wyciągamy książki, koce, oglądamy dobre filmy, seriale 🙂 ogrzewamy się naparami z imbiru, na bazie leczniczych ziół czy miodu, cytryny, pomarańczy, jabłek i korzennych przypraw. Domowe napary z ziół czy owoców i miodu mogą być zdrowym zamiennikiem tradycyjnej herbaty. Taki napar niesie tez wiele korzyść zdrowotnych- naturalne składniki wzmocnią organizm 😉 domowy napar umili niejeden chłodny wieczór 🙂

1

Wyciszający napar z pomarańczy i mięty:

składniki

  • 4 listki świeżej mięty
  • pół słodkiej pomarańczy
  • łyżeczka miodu
  • 3/4 kubka zaparzonej melisy
  • kubek wody

Do zaparzonej melisy dodajemy mięte, sok z pomarańczy i miód 🙂

napart

Imbirowy napar:

składniki

  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • kubek wody

Imbir zalewamy wrzątkiem. Do lekko przestudzonego naparu dodajemy pozostałe składniki. Ten napar to naturalny antybiotyk 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Napar z rozmarynu i suszonej pigwy:

składniki

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 plasterków suszonej pigwy
  • łyżeczka miodu naturalnego
  • kubek wody

Rozmaryn dokładnie myjemy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min. Gałązki rozmarynu wyjmujemy i dodajemy pozostałe składniki 🙂  Taki napar ma cenne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe 🙂

źródła:

http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-414.pdf

http://www.czytelniamedyczna.pl/3538,wlasciwosci-lecznicze-imbiru-zingiber-officinale-roscoe.html#

Czytaj dalej...

PANCAKES

image

   Zrobicie je w 5 minut! To bardzo odżywczy posiłek szczególnie dla dzieci 🙂 przepis na Amerykańskie placuszki- zmodyfikowałam wiadomo 🙂 nie ma mąki pszennej nie są smażone na ,,rzepakowym” są odżywcze, smaczne i mogą być traktowane jako deser 🙂 

składniki 

0,5 szklanki mąki białej gryczanej 

1/4 szklanki wody mineralnej 

1 dojrzały banan 

1 jajko 

2 łyżki masła klarowanego lub oleju koko do smażenia 🙂 

Wszystkie składniki wymieszać za pomocą blendera 🙂 podawać z miodem, cynamonem lub z ulubionymi przyprawami 🙂 

Czytaj dalej...

GRYCZANE CIASTO Z FIGAMI

image

Specjalnie dla przyjaciół 😉 na wrześniowe wieczory 🙂 wzorowo dla dzieci do lunchboxa;) 

składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki białej gryczanej
  • pół szklanki cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek masła klarowanego o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka wanilii

krem

  • dojrzałe awokado (ok 2 sztuki)
  • dojrzały banan
  • 1 łyżka kakao
  • garść ziaren kakaowca lub pokruszona gorzka czekolada
  • dojrzałe figi;)

Jajka ubij z cukrem kokosowym, dodaj masło i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 35 min w 180 C.  Gdy delikatnie ostygnie przekrój ciasto i dodaj krem. Na wierzch ciasta wyłóż odrobinę kremu i figi.

krem- owoce obierz ze skórki, dodaj kakao i zmiksuj 😉

image

 

Czytaj dalej...

KOKTAJL Z IMBIREM

image

Jest wrzesień a za oknem jeszcze słońce 😉 łap promienie i dobrze rozpocznij swój dzień 🙂

Odżywczy koktajl 😉  co potrzebujemy? 2 szklanki świeżego i umytego szpinaku kiwi kawałek imbiru obranego ze skórki banan łyżeczka nasion Chia łyżeczka siemienia lnianego pół szklanki wody 

skladniki zmiksować 🙂 

Czytaj dalej...

KAWA Z KARDAMONEM

image

  Kardamon malabarski to najstarsza przyprawa świata. Bardzo zdrowa. Dobrze komponuje się z cynamonem i imbirem, tworząc zgrany zespół;) Kawa doprawiona kardamonem nabiera wyjątkowego smaku i aromatu 😉 Kardamon na wiele wyjątkowych właściwości leczniczych. Może być stosowany przy problemach trawiennych zwłaszcza nudności, nadkwasoty, zaparć. Pomaga usuwać toksyny z dróg moczowych, nerek, nadmiar wody, kardamon jest pomocny w przeziębieniach, zapobiega także tworzeniu niebezpiecznych skrzepów krwi. Podobnie jak imbir i kurkuma działa przeciwzapalnie. Kardamon to najlepszy afrodyzjak:)  

Przepis na kawę z kardamonem:

  • filiżanka naparu espresso
  • kilka ziarenek kardamonu
  • moździerz
  • 1 łyżeczka surowego miodu lub ksylitol

Zaparzyć kawę. Z łupin kardamonu wyciągnąć ziarna i rozgnieść w moździerzu i wsypać do kawy. Dodać do smaku surowy miód lub ksylitol;) Bajka!! 😉

 image

Czytaj dalej...

BROWNIE Z CZEKOLADĄ

image

   Ciasto błyskawiczne w wykonaniu;) Składniki łączymy w całość i do piekarnika;) wyjdzie nawet tym ze słabą umiejętnością kulinarna;) Idealne dla osób, którym zwyczajnie się nie chce kombinować i wysilać;) skladniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki cukru kokosowego  2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki kakao 80%  6 suszonych śliwek lub garść żurawiny pół szklanki wody 1 łyżeczka cynamonu  imageimage

Czytaj dalej...

KOKTAJL Z NATKI

image
  • 2 kwaśne i obrane ze skórki jabłka
  • pół cytryny obranej ze skorki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego lub nasion chia
  • 2 łyżeczki surowego miodu
  • pół szklanki wody mineralnej

Składniki dokładnie umyj i zblenduj 🙂

Dlaczego natka pieruszki? Wzmacnia! Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy, żelazo, witaminę E, sole mineralne jak magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedz i mangan. Zielone listki natki poprawiaja trawienie, odtruwaja organizm. Natka pietruszki łagodzi nerwobóle. A wiec nie traktuj jej tylko jako dodatku!!! 😉

 imageimage

Czytaj dalej...

DOMOWA GRANOLA

image

 Granola w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Przepis jest inspiracja:) stwórz własny przepis dodając ulubione orzechy owoce suszone czy pestki;) 

Składniki:
2 łyżki płatków jaglanych i owsianych bezglutenowych 
1 łyżka płatków  migdałowych
2 kostki gorzkiej czekolady 
2 łyżki wiórków kokosowych 
1 łyżka miodu 
garść świeżych malin
szczypta soli morskiej łyżeczka oleju kokosowego 

Pie­kar­nik roz­grzać do 180 stop­ni. W dużej misce wy­mie­szać ze sobą platki, czekoladę i wiórki kokosowe (poza malinami i płatkami migdałowymi 😉 dodać olej kokosowy i miód. Piec przez 15 minut, w mię­dyz­cza­sie  mie­sza­jąc gra­no­lę, aby rów­no­mier­nie się piekła. Po upieczeniu dodać maliny i płatki migdałowe;) 

Czytaj dalej...

ZUPA KREM Z PIECZONĄ PAPRYKA

image

  Zupy krem goszczą u nas czesto:) Są smaczne, zdrowe, rozgrzewające. W dodatku świetna alternatywa dla dzieci można w niej ukryć tyle zdrowych warzyw 😉 Za każdym razem gdy przygotowujemy takie zupy możemy dodać inne warzywa, które akurat mamy w domu lub na które mamy chęć;)  Dziś przepis na zupę krem z jarzyn z pieczoną papryką;)

składniki:  

  • 1l wody lub bulionu domowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pieczona czerwona papryka
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli, kurkumy i chili

Na maśle podduś cebule i czosnek. Wszystkie warzywa gotuj w wodzie. Gdy zmiękną zmiksuj, dodaj cebule i czosnek. Podawaj ze świeżymi ziołami lub własna zdrowa zieloną wersją  😉 

Czytaj dalej...