KOKTAJL KAWOWY Z CHIA

image

Czas się przebudzić;) Rzucam przepis na poranne przebudzenie;)

  • filiżanka naparu espresso
  • filiżanka mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżeczki ksylitolu
  • 2 łyżeczki nasion chia

Wszystkie składniki zmiksować;) i  schłodzić;) 

Dobrze rozpoczętego dnia!!! 🙂 image

Czytaj dalej...

CZEKOLADOWE CIASTKA

image

    To co lubią dzieci;) słodycze- wiadomo;) Tym razem wypiek z czerwoną fasolą;) To możliwe! Sportowcy mogą dodać miarkę dobrej odzywki białkowej- robiąc tym samym ciastka proteinowe:)      

                                                                składniki:

  • 1,5 szklanki  fasoli z puszki (organiczna adzuki) lub ugotowanej                                                      
  • 2 łyżki oleju kokosowego                                          
  • 2 łyżki kakao                                                              
  •  szczypta soli                                                            
  •  pół szklanki cukru kokosowego lub daktyli suszonych pokrojonych w drobną kostkę      
  •  pół tabliczki dobrej gorzkiej czekolady      
  •  opcjonalnie łyżka mąki kokosowej            

Wszystkie składniki bez czekolady zmiksować delikatnie na gładką masę. Wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, czekoladę drobno posiekać i oprószyć ciasteczka. Piec ok 20 min w 180 C. 

Czytaj dalej...

domowy izotonik ;)

izotonik

Szybki, prosty przepis na izotonik dla sportowców, który zapewni pełną wydajność w czasie treningu i  szybką regenerację po treningu;)

przepis? 😉

  • 1 l wody mineralnej
  • sok z cytryn lub grapefruita
  • 3 łyżeczki miodu
  • szczypta soli himalajskiej

 

 

Znalezione obrazy dla zapytania domowy izotonik

źródło- czytaj skład

Czytaj dalej...

Tarta bez pieczenia

image

Dziś tarta bez pieczenia z kremem 😘 Ten deser rozkochał w sobie wszystkich wielbicieli orzechów i kwaśnych owoców 🙂 deser jest po prostu obłędny 🙂  jest ochładzający 🙂 

skladniki

  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka orzechów (nerkowca, laskowe lub inne ulubione)
  • 4 garście daktyli
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki oleju kokosowego

nadzienie 

  • 400 ml mleka kokosowego 
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 szklanki owoców sezonowych

Orzechy namoczyć we wrzątku ok 10 min, przepłukać i delikatnie zmielić, daktyle przepłukać, zalać wrzątkiem, gdy zmiękną zmiksować, rozpuścić olej kokosowy. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, włożyć do formy. Tak przygotowana tartę schłodzić w zamrażarce ok 30 min. Do ugotowanej kaszy dodać mleko kokosowe i ksylitol- wszystko chwile gotować- gdy ostygnie zmiksować  i wyłożyć na tartę 😉 przyozdobić owocami i wszystko schłodzić ok 20 min:) 

 

Czytaj dalej...

sałatka z mango i awokado

P1140081n

Szybka sałatka do lunchBoxa! 🙂

składniki

  • dojrzałe mango
  • dojrzałe awokado
  • 4 garście rożnych sałat
  • pęczek świeżej natki pietruszki lub koperku

sos

  • ząbek mielonego czosnku
  • 1 cm startego imbiru
  • sok z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta kurkumy

 

Czytaj dalej...

zupa kram z cukinii

P1140112n

Zdrowa i odżywcza zupa krem! Podstawą zdrowego gotowania jest sezonowość   🙂

składniki

  • 1,5 litr wody
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • szczypta bazylii
  • 4 cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła

Wodę zagotuj, dodaj ziele angielskie listki laurowe, pokrojona w kostkę cukinie. Masło rozgrzej na patelni dodaj pokrojoną cebule i czosnek- podduś. Dodaj do cukinii dopraw do smaku i gotuj. Gdy zupa ostygnie zmiksuj 🙂 

Powodem, dla którego warto jeść cukinie jest dużo 😉 Cukinia jest bardzo delikatna w smaku, to dobre źródło węglowodanów,  jest bogatym źródłem witaminy A, cukinia zawiera tez cenne witaminy z grupy B (sprawne trawienie, prawidłowa praca układu nerwowego), witaminę C (wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy), cukinia zawiera tez cenne składniki  mineralne jak fosfor, wapn, żelazo, sód, potas i jod. Cukinia działa alkalizująco, zapobiegając zakwaszeniu organizmu. Warto docenić zawartość barwników roślinnych (luteiny  i zeaksantyny), które chronią siatkówkę oka.

 

plik519b81df80e6fvv

Czytaj dalej...

brownie z malinami

P1100352n

Coś słodkiego dla gości?

To tylko zdrowo!  🙂

Brownie w innej odsłonie!

  • puszka fasoli (organiczna azuki)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka daktyli (purerein) można wcześniej namoczyć
  • 2 łyżki surowego kakao
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 4 łyzki mąki np. kokosowej
  • pół łyżki przypraw korzennych
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka malin

Wszystkie składniki blendujemy, część malin można dorzucić pod koniec pieczenia 🙂  przekładamy do foremki.  Pieczemy ok 35 min w 180 C.  😉 Gotowa na przyjęcie gości?

 

Czytaj dalej...

koktajl z jagód

P1140070.

składniki

  • 2 szklanki świeżych jagód
  • 100 ml schłodzonego mleka kokosowego
  • pół dojrzałego awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 3 listki świeżej mięty
  • 1 łyżeczka guarany

składniki zmiksuj!

Dodatek guarany do koktajli?  🙂

Guarana- dodaje energii 🙂 działa pobudzająco, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, psychicznego, pomocna w słabej odporności, bólach głowy i migrenach i dolegliwościach związanych z krążeniem.

 

Czytaj dalej...

lody z owoców

P1130991.,,

Jeśli dbamy o zdrowie dzieci nie kupujemy gotowych lodów, które zawierają więcej cukrów i barwników. Najlepszą wersją są lody wykonane w domu ze sprawdzonych składników 🙂 Jest lato, upały więc sięgamy po ochładzające desery i koktajle. Dziś propozycja na owocowe lody dla najmłodszych 🙂

składniki na lody owocowe:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 kiwi

Owoce miksujemy (banan+ mango), (banan+ kiwi), wlewamy do foremek (np. Nicolas Vahe 100% HOME MADE) i do zamrażalnika na 2-3 godziny!  🙂

Zasmakuj w mango! Uprawiane jest w Indiach, uważane jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców egzotycznych. Zawiera cenne witaminy i minerały. Bogate w witaminę C, A, witaminy z grupy B,  niacynę, magnez, wapń, potas i miedz.  Ze względu na takie bogactwo witamin wpływa korzystnie na urodę    🙂   🙂   🙂

 

P1140012.

Czytaj dalej...

babeczki z burakiem

P1130986.

O właściwościach buraka pisałam już wiele razy  🙂  Burak dobrze komponuje się do deserów, koktajl jako dodatek do dań głównych. A więc dziś babeczki!

składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (zmielić na mąkę w młynku do kawy-nie za mocno)
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 średni burak
  • 1 szklanka daktyli
  • 2 łyżki łupin nasiennej babki jajowatej rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki syropu z buraków lub pół szklanki ksylitolu
  • ulubione przyprawy (wanilia, cynamon), tabliczka pokruszonej gorzkiej czekolady lub świeże owoce

Daktyle namoczyć przez ok 15 min, zmiksować na gładką masę dodać babkę jajowatą i syrop z buraka- ponownie zmiksować. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Płatki owsiane delikatnie zmiksowane i mąkę kokosową dodać do buraków i wymieszać drewniana łopatką. Połączyć wszystkie składniki, dodać gorzka czekoladę lub świeże owoce. Powstałe różowe ciasto włożyć do foremek wysmarowanych olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Piec ok. 40 min w 180 C.

Czym jest babka jajowata? Używam ją często do wypieków  dla alergików zamiast jajka. Nasiona baki jajowatej są bogate w związki śluzowe i mają zastosowanie lecznicze. Zawierają dużą ilość naturalnego błonnika, pochłania duże ilości wody wraz z toksynami, następnie pęcznieje i pomaga usuwać złogi z jelit. Śluzy zawarte w łupinie działają osłonowo. Babka jajowata dodana do posiłków w postaci łusek zagęszcza je. Podczas stosowanie większych ilości babki jajowatej należy pić duże ilości wody- w przeciwnym razie mogą wystąpić działania niepożądane jak- odwodnienie.

Naturalny syrop z buraków– zawiera żelazo, magnez, mangan, cynk, wapń, potas, witaminy z grupy B i C, betanine.  Syrop buraczany zawiera wiele cennych składników odżywczych i jest lepszym rozwiązaniem niż cukier, jest odporny na grzyby i pleśnie.

P1130968.

Czytaj dalej...