Pudding z quinoa w sam raz na ciepłe II śniadanie :)

puding z quin

Quinoa „złote ziarno Inków” jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, białko komosy ryżowej  zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Quinoa  jest bogatym źródłem witamin jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy , witamina A, witamina E . Jest bogata w  składniki mineralne: wapń, żelazo , magnez , fosfor, potas, sód, cynk. Ponadto nasiona komosy zawierają kwercetynę i kampferol- właściwości antyoksydacyjne.

Czytaj dalej...

ciasto z batatów :)

egg-free-dairy-free-chocolate-cakekkkkkkkkkkkk

Składniki

  • 2 duże bataty
  • pół szklanki daktyli
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Polewa

  • gorzka czekolada
  • można dodać mrożone owoce np. jagody
  • ziarna kakaowca i nasiona chia do posypania

Bataty ugotuj lub upiec- wystudź. Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na 15 min. Do namoczonych daktyli wrzuć bataty, i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj (użyj blendera) na gładką masę. Formę wyłóż papierem do pieczenia i piecz przez 35 min w temp. 180 stopni. Polewa: W rondelku rozpuścić czekoladę gorzką. Delikatnie polej ciasto. Posyp owocami lub ziarnami kakaowca smacznie i zdrowo!!!   🙂   🙂   🙂

Czytaj dalej...

Młoda kapusta

Młoda kapusta
Ocena
Drukuj
Składniki
  1. 1 główka młodej kapusty
  2. 4 cebule
  3. 6 główek brukselki
  4. 100 g masła klarowanego
  5. pęczek koperku
  6. sól himalajska
  7. czarny pieprz świeżo mielony
Wykonanie
  1. Kapustę szatkować na większe kawałki i wsypać do garnka. Dodać pociętą brukselkę, sól, pieprz i wodę tak aby warzywa były lekko schowane. Kapustę przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Powinna być bardzo miękka ale nie rozgotowana! Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i gdy się zrumieni wrzucić ją do kapusty. Na koniec gotowania dodać drobno pokrojony koperek.
Uwagi
  1. Smacznego!
Healthy and Long Life to You http://healthy-you.pl/
Czytaj dalej...

Zupa – krem z marchewek i ziemniaków

lk

składniki

  • 1 l bulionu z rosołu
  • 6 średnich marchewek
  • 4 ziemniaki
  • pół korzenia pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli kłodawskiej
  • szczypta pieprzu cayenne

wykonanie

marchew, pietruszkę i ziemniaki obierz, opłucz. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wszystkie warzywa gotuj do miękkości w bulionie, zmiksuj, dodaj masło, dopraw sola, pieprzem cayenne, szczypiorkiem lub świeżym rozmarynem 🙂

ciepłego i aktywnego piątku! 🙂

 

 

Czytaj dalej...

Mazurek Wielkanocny

P1120671o

kruche ciasto

  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 2 jaja

wszystkie składniki wymieszać

formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem kokosowym

ciasto delikatnie wkładać do formy (ciasto jest sypkie, ciasto musi być cieniutkie i musi mieć wgłębienie tak jak do tarty)

piec ok 30 min w 180ºC do zarumienienia 🙂

Upieczony spód wystudzić

krem do tarty

  • 2 szklanki daktyli namoczonych we wrzątku
  • 1 łyżka kakao/ ziarna kakaowca
  • 4 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu

wszystkie składniki zmiksować

krem rozprowadzić równomiernie na spodzie tarty

Dodatkowo mazurek można posypać owocami goji i orzechami nerkowca

Smacznego! 🙂

Czytaj dalej...

Babka ucierana

P1120696hh

Babka ucierana

Składniki

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej owsianej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki masła
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • łyżka masła (do nasmarowania formy)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 4 duże jajka, oddzielić białka od żółtek
  • 1/2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania

  • Formę do babki wysmarować masłem można oprószyć bezglutenową maka owsianą
  • Mąkę wymieszać z sodą i przesiać. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
  • Masło utrzeć, a następnie dodawać ksylitol, żółtka , skórkę cytrynową, i sok z cytryny. Wszystko dokładnie utrzeć.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wsypać mąkę z mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać.
  • Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 40 minut

biała polewa

  • 3 łyżki śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka miodu
  • pół cytryny (skórka i sok)
  • 2 cm startego imbiru

polewa

śmietankę wymieszać z miodem dodać starty imbir, skórkę i sok z cytryny

🙂  🙂  🙂  i mamy babkę bez glutenu na Święta Wielkanocne! 🙂 🙂 🙂

Czytaj dalej...