Pudding z quinoa w sam raz na ciepłe II śniadanie :)

puding z quin

Quinoa „złote ziarno Inków” jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, białko komosy ryżowej  zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Quinoa  jest bogatym źródłem witamin jak tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy , witamina A, witamina E . Jest bogata w  składniki mineralne: wapń, żelazo , magnez , fosfor, potas, sód, cynk. Ponadto nasiona komosy zawierają kwercetynę i kampferol- właściwości antyoksydacyjne.

Pudding z quinoa
Porcje 2
Doskonały na drugie śniadanie 🙂
Ocena
Drukuj
Całkowity czas
25 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. 1/2 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
  2. 2 szklanki mleka kokosowego
  3. 1 łyżka miodu
  4. 1 szklanka zimnej wody
  5. garść aronii lub jagód (mogą być mrożone)
  6. laska wanilii
  7. ziarna kakaowca do posypania lub gorzka czekolada
  8. mięta do dekoracji
Wykonanie
  1. Ziarna quinoa przepłukać w zimnej wodzie (najlepiej użyć sitka o małych oczkach lub ściereczki).
  2. Mleko kokosowe zagotować.
  3. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać quionoę i gotować przez około 20 minut.
  4. Dodać miód i wanilie. Gdy masa zgęstnieje odstawić z ognia.
  5. Masę przekładać jagodami, oprószyć ziarnami kakaowca.
Uwagi
  1. Smacznego!
Healthy and Long Life to You http://healthy-you.pl/
 

Polecane wpisy