Mleko- dlaczego uważać?

mleko-kozie

Dzisiejsza jakość mleka-antybiotyki, hormony, proces pasteryzacji, homogenizacji, nabiał odtłuszczony…

Mleko krowie…

Wstęp…

,, Mleko zawiera kazeinę, rodzaj proteiny, która produkuje w organizmie niesłychanie szkodliwą molekułę zapychająca naczynie krwionośne- homocysteinę. Blokuje ona żyły i tętnice, a także osłabia tkankę łączną. Spożywanie mleka przyspiesza zatem wszelkie choroby krążenia i zawały serca”                                                               Prof. Pierre-Henri Rolland

Warto przeczytać  🙂 !!!! bardzo mądrej wypowiedzi na temat mleka!!!!

Czytaj dalej...

Tłuszcze- jakie zastosować do smażenia, pieczenia a jakie stosować na zimno?

cfc9f3e36fdba0fabfd8ad68166d6da0

Rola tłuszczy w diecie.

Tłuszcze są istotnym elementem w codziennej diecie człowieka- powinny znaleźć stałe miejsce w zbilansowanej diecie. Tłuszcze-lipidy, pełnią istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Główną funkcją tłuszczy jest pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego, tłuszcze są źródłem energii dla organizmu, wpływają dobrze na stan skóry, włosów i układ krążenia, ułatwiają przyswajanie witamin A, D, E i K, chronią narządy wewnętrzne przed uszkodzeniem. Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia człowieka są tłuszcze trans-to przez nie liczba chorób cywilizacyjnych się zwiększa. Tłuszcze trans przyczyniają się do zaniku mięśni, uszkodzenia układu pokarmowego- choroby metaboliczne, zwiększają ryzyko zachorowań na raka, zawałów, wylewów, zaburzają prawidłowy rozwój dziecka, sprzyjają wzrostowi masy ciała i tkanki tłuszczowej, cukrzycy … Jak powstają tłuszcze trans? Oleje roślinne, wzbogaca się w cząsteczki wodoru, jeśli taki olej jest używany do bardzo wysokiej temperatury to podgrzane molekuły oleju roślinnego wiążą się, w wyniku czego powstaje nowy związek- a jest nim uwodorniony kwas tłuszczowy (utwardzony). W warunkach domowych również fundujemy sobie tłuszcze trans- podgrzewany, smażymy, pieczemy na olejach roślinnych jak: olej rzepakowy, olej lniany, olej słonecznikowy, olej z pestek dyni, olej z orzechów włoskich zawarte w tych olejach kwasy tłuszczowe są wrażliwe na wysoka temperaturę, takie oleje najlepiej stosować na zimno i trzymać w ciemnym szklanej butelce w lodowce… Do smażenia nadają się tłuszcze nasycone, te które się nie utleniają. Tłuszcze zwierzęce zawierają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, a tłuszcze roślinne więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych- gdzie wyjątkiem jest olej kokosowy, który zawiera 95% tłuszczów nasyconych.

A więc jakie tłuszcze są odporne na działanie wysokiej temperatury?

Olej kokosowy- (produkt nierafinowany, zimnotłoczony) jest najbezpieczniejszy przy wykorzystywaniu w wysokich temperaturach. Ponadto ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, antybakteryjne. Do krótkotrwałego smażenia możemy wykorzystać: masło klarowane Ghee (w szklanym opakowaniu!)- masło pozbawione laktozy i kazeiny

Jakie tłuszcze stosować na zimo?

Oleje roślinne jak: olej z wiesiołka, olej z ostropestu, oliwa z oliwek, olej lniany (w małej szklanej i ciemnej butelce)

dodatkowo warto wprowadzić do menu smalec gęsi> 🙂

olej kokosowy, olej argonowy świetnie się sprawdzą do pielęgnacji skóry czy włosów 🙂

źródła

 

Czytaj dalej...

nadużywanie cukru…

Czym-właściwie-różni-się-syrop-glukozowo-fruktozowy-od-cukru-i-jak-wpływa-na-zdrowie

Czysty rafinowany cukier– sacharoza… cukier, pozbawiany witamin i substancji mineralnych…  Cukier biały ,,spożywczy” powstaje z buraków cukrowych i trzciny cukrowej.. hmmm… wydawać by się mogło ze cukier powinien być zdrowy- skoro trzcina cukrowa zawiera witaminy, minerały, chlorofil, a burak cenne substancje mineralne… A więc dlaczego odrzucamy to co najlepsze dla naszego organizm? A spożywamy coś co jest wysoko przetworzone przez przemysł, wypchane chemią i pozbawione substancji odżywczych.. Powód jest jeden! Jesteśmy nieświadomi wyboru.. kupujemy cukier i już.

Czy warto z niego zrezygnować? Na pewno nadmierne spożycie szkodzi…

Cukier ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych (szybki wzrost stężenia glukozy we krwi-praca trzustki gwałtownie pobudza się, szybki wzrost glukozy we krwi gwałtownie spada-hipoglikemia) Cukier rafinowany jest szkodliwy, gdy jest spożywany w dużych ilościach.. powoduje otyłość,wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne.. cukier podrażnia śluzówkę żołądka, niszczy błonę śluzową- spada odporność organizmu- osłabia system immunologiczny co zaburza obronę przeciw chorobom infekcyjnym, cukier zaburza proces trawienia, mocno zakwasza organizm, powoduje chroniczne zmęczenie, uzależnia, wpływa niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość organizmu, brak koncentracji, rozdrażnienie- gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, spadki nastroju, senność, zwiększa ryzyko powstawania alergii, egzemy, cukier karmi komórki rakowe, przyczynia się do powstawania żylaków, przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek, osłabia wzrok, cukier wpływa na przedwczesne starzenie się, powoduje choroby systemu autoimmunologicznego jak astma, cukier przyczynia się do wzrostu Candidi Albicans (infekcje grzybicze), osteoporozy, cukier obniża wydajność enzymów, osłabia fizjologiczna homeostazę wielu układów w organizmie człowieka, otłuszcza wątrobę, niszczy trzustkę, zatrzymuje płyny w organizmie, powoduje bóle głowy, migreny, obniża sprawność działania nadnerczy…

Zdrowe zamienniki cukru 🙂 naturalny miód, pyłek pszczeli, ksylitol, erytrytol, lukrecja, cukier kokosowy (diet food), melasa, suszone owoce np. daktyle

13178718_1350864098263000_2050949500923020917_n

Podsumowując zobacz ile cukru znajduje się w produktach, które goszczą codziennie na stołach w domach nieświadomych rodziców…

 

źródła

  • Are you overdosing your kids on sugar? | Dan Sweeney

  • Couzy, F., et al. „Nutritional Implications of the Interaction Minerals,” Progressive Food and Nutrition Science 17;1933
  • Abrahamson, E. and Peget, A. Body, Mind and Sugar. (New York: Avon, 1977)
  • William Coda Martin, „When is a Food a Food—and When a Poison?” („Kiedy pokarm jest pokarmem, a kiedy trucizną?”), Michigan Organie News, marzec 1957
  • John Yudkin- autor książki „Pure, White and Deadly” (Czysty, biały i śmiertelnie niebiezpieczny)
Czytaj dalej...

gluten…?

gluten_nietolerancja_glutenu_2_m

Gluten → ?

Tak w skrócie.. Gluten- inaczej białko roślinne (glutenina i gliadyna) znajduje się w ziarnach zbóż: pszenica, jęczmień, żyto, orkisz i owies (owies w niewielkim stopniu) Gluten nie posiada żadnej wartości odżywczej! A procesy technologicznej obróbki nie są w stanie usunąć niekorzystnego działania glutenu na osoby, które są na niego wrażliwe. 

Dlaczego taki straszny?

Celiakia (jawna i utajona), alergia na pszenicę, nadwrażliwość na gluten… Wcześniej produkty glutenowe były niewskazane dla osób z celiakią (Celiakia –choroba trzewna- choroba immunologiczna  o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się  nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach. Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i uszkodzenia jelita cienkiego, wypustek błony śluzowej. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do różnych chorób klinicznych. Leczenie celiakii  dietą bezglutenowa trwa całe życie…- jednak ostatnie badania wykazują, że nadwrażliwość na gluten ma większość społeczeństwa i wpływa niekorzystnie nie tylko na układ trawienny (celiakia) ale tez na cały organizm ludzki i jest przyczyną wielu chorób nawet tych o podłożu autoimmunologicznym,  mało tego gluten- głównie pszenica (bo zawiera najwyższy poziom gliadyny-białko najbardziej alergizujące ) jest przyczyną stanów zapalnych narządów…

  1. Pszenica… unikać!

    Gluten-saletra, chemia (ołów,nawozy) cukier, opiady/ GLIADIOMORFINY (zaburzają pracę układu nerwowego i sprawiają że pojawia się uzależnienie ) lektyny, insulinooporność ↑

  2. Lektyny u ludzi wykazują zdolność do:
    – ( sklejania czerwonych krwinek)
    – uszkadzenia limfocytów,
    – niszczenia enterocytów( komórek nabłonka ) dwunastnicy i jelita cienkiego,
    – przerostu jelita cienkiego i zmiany we florze bakteryjnej przewodu pokarmowego, niszczenia osłony śluzowej jelit,
    – obniżenia aktywności enzymów, stymulowania komórek okładzinowych żołądka do nadmiernej produkcji kwasu solnego,
    – uszkodzenia nerek, wątroby i trzustki,
    – zaburzenia wydzielania i syntezy insuliny, powodując hyperglikemię,

    zakłócają funkcję włókienek mięśniowych i tkanki łącznej i są powodem zesztywnienia i bóli mięśni podobnych do bólów reumatycznych.
    Sprawką tych podstępnych białek są zaburzenia przyswajania witaminy D3.
    Lektyny mają właściwości antyżywieniwe.

Zadbaj o produkty bezglutenowe 🙂  takie jak: ryż basmati, ryż czerwony, ryż dziki, kasza jaglana, kasza gryczana niepalona, komosa ryżowa, tapioka, amarantus, maniok, owies bezglutenowy, mąkę kokosową, mąkę z kasztanów jadalnych, bataty, ziemniaki, dynia, mięso, ryby-dobrej jakości 🙂 owoce, warzywa, jajka, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe.  A co z pieczywem? Jeśli już to chleb żytni taki 100% żyta, na zakwasie!

Jakie są objawy nietolerancji glutenu?

U większości osób nietolerancje glutenu może objawiać się zaburzeniami psychiatrycznymi, neurologicznymi, chorobami autoimmunologicznymi, Występują problemy z trawieniem, dolegliwości żołądkowo-jelitowe-zespół nadwrażliwego jelita, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, zaburzenia czynności wątroby, zapalenie skory, nawracające infekcje, otyłość, zmęczenie, zawroty głowy, migreny, depresja, ADHD, brak równowagi hormonów jak PMS (premenstrual syndrome), PCOS (Policystic Ovarian Syndrom), rozpoznanie chorób autoimmunologicznych jak zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie stawów, zapalenie jelita grubego, łuszczyca- ogólne problemy ze skórą, osłabienie włosów, toczeń, stan zapalny stawów, osłabienie mięśni, zaburzenia krzepnięcia krwi…

Jakie  wykonać badania? W Polsce dostępne są testy na nietolerancje pokarmową- testy alergii III stopnia -przeciwciała IgA i IgG test (FoodScan IgG/IgA USBiotek- Vitaimmun). Jest również dostęp do badania genetycznego, które pokazuje skłonność do celiakii i mniejszą tolerancję glutenu- Badanie mutacji genu HLA-DQ2/DQ8.  Kolejnym krokiem są badania: transaminaza tkankowa IgA, IgG, endomysium mięśni gładkich IgA, IgG,  gliadyna deaminowa DGP IgA, IgG

zródła

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257612/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25925917
  • Campbell T. C., Campbell T.M., ,, Nowoczesne zasady odżywiania”, Galaktyka
  • Conti L. ,,Alergie i  nietolerancje pokarmowe”
  • Brownstein D., Shenesfelt S. ,, The guide to a gluten-Free Diet”
  • Gluten troubles were once thought to be a problem primarily for those with celiac disease. But recent research indicates that gluten-related disorders extend to a far broader population, and affect far more than the digestive system.-Gluten: The Whole Story- Frank Lipman
Czytaj dalej...