nadużywanie cukru…

Czym-właściwie-różni-się-syrop-glukozowo-fruktozowy-od-cukru-i-jak-wpływa-na-zdrowie

Czysty rafinowany cukier– sacharoza… cukier, pozbawiany witamin i substancji mineralnych…  Cukier biały ,,spożywczy” powstaje z buraków cukrowych i trzciny cukrowej.. hmmm… wydawać by się mogło ze cukier powinien być zdrowy- skoro trzcina cukrowa zawiera witaminy, minerały, chlorofil, a burak cenne substancje mineralne… A więc dlaczego odrzucamy to co najlepsze dla naszego organizm? A spożywamy coś co jest wysoko przetworzone przez przemysł, wypchane chemią i pozbawione substancji odżywczych.. Powód jest jeden! Jesteśmy nieświadomi wyboru.. kupujemy cukier i już.

Czy warto z niego zrezygnować? Na pewno nadmierne spożycie szkodzi…

Cukier ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych (szybki wzrost stężenia glukozy we krwi-praca trzustki gwałtownie pobudza się, szybki wzrost glukozy we krwi gwałtownie spada-hipoglikemia) Cukier rafinowany jest szkodliwy, gdy jest spożywany w dużych ilościach.. powoduje otyłość,wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne.. cukier podrażnia śluzówkę żołądka, niszczy błonę śluzową- spada odporność organizmu- osłabia system immunologiczny co zaburza obronę przeciw chorobom infekcyjnym, cukier zaburza proces trawienia, mocno zakwasza organizm, powoduje chroniczne zmęczenie, uzależnia, wpływa niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość organizmu, brak koncentracji, rozdrażnienie- gwałtowne podniesienie się poziomu adrenaliny, spadki nastroju, senność, zwiększa ryzyko powstawania alergii, egzemy, cukier karmi komórki rakowe, przyczynia się do powstawania żylaków, przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek, osłabia wzrok, cukier wpływa na przedwczesne starzenie się, powoduje choroby systemu autoimmunologicznego jak astma, cukier przyczynia się do wzrostu Candidi Albicans (infekcje grzybicze), osteoporozy, cukier obniża wydajność enzymów, osłabia fizjologiczna homeostazę wielu układów w organizmie człowieka, otłuszcza wątrobę, niszczy trzustkę, zatrzymuje płyny w organizmie, powoduje bóle głowy, migreny, obniża sprawność działania nadnerczy…

Zdrowe zamienniki cukru 🙂 naturalny miód, pyłek pszczeli, ksylitol, erytrytol, lukrecja, cukier kokosowy (diet food), melasa, suszone owoce np. daktyle

13178718_1350864098263000_2050949500923020917_n

Podsumowując zobacz ile cukru znajduje się w produktach, które goszczą codziennie na stołach w domach nieświadomych rodziców…

 

źródła

  • Are you overdosing your kids on sugar? | Dan Sweeney

  • Couzy, F., et al. „Nutritional Implications of the Interaction Minerals,” Progressive Food and Nutrition Science 17;1933
  • Abrahamson, E. and Peget, A. Body, Mind and Sugar. (New York: Avon, 1977)
  • William Coda Martin, „When is a Food a Food—and When a Poison?” („Kiedy pokarm jest pokarmem, a kiedy trucizną?”), Michigan Organie News, marzec 1957
  • John Yudkin- autor książki „Pure, White and Deadly” (Czysty, biały i śmiertelnie niebiezpieczny)

Polecane wpisy